S r ik logga final

Klubbens historia

Så gick det till när Särö IK bildades

 

År 1925 såg Släp helt annorlunda ut än idag. De många små jordbruken dominerade landskapsbilden men därutöver fanns, främst på Särö men även i Buskär och Kullavik, många större sekelskiftesvillor avsedda endast för sommarboende. De senare hade successivt byggts av kända köpmannafamiljer från Göteborg som betraktade Särön och trakterna därikring som ”Västkustens Pärla”.

 

I mitten av 20-talet var Säröbanan den viktigaste kommunikationsmöjligheten.  Längs järnvägen låg stationerna tätt, från norr Heden, Sandlyckan, Kullavik, Malevik, Budskär, Släp, Munkekullen och Särö. Bilar var ännu mycket sällsynta och även cyklar var mycket ovanliga. Ännu 1925 existerade inte den väg som idag förbinder Särö kyrka med väg 158. De som färdades med bil måste istället ta vägen förbi Släp kyrka, Kroggården och Hanebacka.

 

Idrotten var vid 20-talets mitt i huvudsak en storstadsföreteelse. På landsbygden förekom till och med ett visst motstånd mot idrott, främst för att den utövades på veckans enda lediga dag - söndagen skulle enligt den äldre generationen utnyttjas för vila och kyrkobesök, in te tu tal om annat. Sedan slutet av 1800-talet spelades visserligen tennis på Särö och visst kappseglade man längs kusten. Men dessa idrotter var förbehållna ett fåtal av de besuttna sommargästerna.

 

Så kom Ankarkloo…
Så såg förutsättningarna ut när en viss Björn Ankarkloo den 1 maj 1925 anlände till Ekebo Pensionat. Björn kom närmast  från Malmö där han varit mycket aktiv inom såväl allmän idrott och fotboll. Björn kom snabbt in i fotbollsgänget som spelade på ängen mitt emot f.d. Borgströms bageri  och i direkt anslutning till Släp station. Ankarkloo var också den som födde idén att man skulle starta ”ett riktigt lag” och spela ”riktiga matcher”.

 

Grabbarna startade därför en insamling för att skaffa utrustning. Första omgången resulterade i en slant tillräcklig för inköp av fotbollsbyxor. Dessa beställdes per postorder. An någon anledning blev det dock inte ”riktiga” fotbollsbyxor som på den tiden var så långa att de täckte knät, utan istället kortbenta vita löparbyxor med ett kantband.

 

Första matchen spelades så mot Kungsbacka IF, norra Hallands på den tiden i särklass bästa lag. KIF hade bildats redan 1900 och ställde upp med ett rutinerat lag. Matchen spelades i Kungsbacka 28 juni 1925 och blev en stor framgång för Släp-elvan. Laget ledde med 1-0 i halvlek, men förlorade sedan med 2-1.

 

Omedelbar revansch
Släp utkrävde omedelbar revansch och i nästa match sopade Släp-killarna till Kungsbacka IF med hela 7-2. En stor andel i den första historiska segern hade Sven Cederberg som flyttades upp från backplatsen och som center skickade in inte mindre än 5 mål!

 

Ytterligare två matcher finns refererade i tidningen Nordhalland, den ena slutade oavgjort 0-0, den andra med seger för Släp med 6-3. Att notera är att Släp spelade med två backar, tre halvbackar samt fem man i kedjan. Kanske nåt för dagens lag att ta efter…

 

Hösten 1925 kunde så Björn Ankarkloo i samarbete med direktören på Särö Restaurang, Axel Gunnar Hult, starta gymnastik i  den s.k. Societetssalongen, en bra vinteraktivitet för fotbollslaget. Man bedrev även allmän idrott, terränglöpning och boxning.
 
Särö GoIF bildas
Fotbollsgrabbarnas kontakt med gymnastiken resulterade i bildandet av Särö Gymnastik och Idrottsförening, Särö GoIF. Tyvärr saknas skriftlig dokumentation av bildandet. Troligen brann förenings papper inne vid den brand som 1927 ödelade Särö Restaurang. Mycket tyder dock på att klubben bildades den 20 april 1926.

 

Helt klart är att fotbollslaget vid matcherna mot Kungsbacka IF 1926 uppträdde under namnet Särö GoIF, allt enligt referaten i tidningen Nordhalland.

 

Samarbetet inom Särö GoIF förlöpte dock inte helt friktionsfritt. De gymnastikglada var mer motionsinriktade än de tuffare och mer tävlingsinriktade fotbollsspelarna. Resultatet av den kulturkrocken blev att fotbollsgrabbarna tog saken i egna händer och bildade en egen förening vid ett möte på Lindströms Bageri. Föreningens namn blev Släps Idrottsklubb.

 

Den nya klubben upptogs i Riksidrottsförbundet den 11 april 1927 och anslöts då automatiskt till Hallands Fotbollförbund.

 

Särö IK tillkom 1955
Föreningsnamnet Särö IK tillkom den 18 april 1955 genom att de på orten konkurrerande föreningarna Släps IK och Sandlyckans IF slog sig samman under det nya namnet Särö IK.


Källa: Erland Artbäck: Boken om Särö IK

Nyheter via RSS
Levererat av MyClub